понеділок, 4 травня 2020 р.

Для учнів групи № 12!

Продовжуємо виробниче навчання. Тема уроку: "Випікання пряників".

Завдання: 1). Ознайомитись с технологією приготування пряникового тіста заварним способом та сирцевим. 2). Випекти пряники за одним  самостійно обраним способом. 3). Зробити фотозвіт та надіслати на електронну адресу майстра larisadavydova4@gmail.com або у Viber


Загальні відомості
В цілому можна виділити три види пряникового тіста – цукрово-медове, медове і цукрове. Останнє роблять на основі паленки, тобто паленого цукру. При додаванні меду він нагадує карамель. Часто використовують і молочну сироватку.
Розрізняють два види приготування пряничного тіста.  Це сирцевий і заварний методи. Для останнього борошно попередньо заварюють. Крохмаль у її складі частково клейстеризується, в результаті чого пряники довго не черствіють. За сирцевим способом ласощі виходять за консистенцією пухкими, але в’язкими.

Пряничне тісто заварним способом



Досвідчені кулінари вважають, що справжні пряники роблять тільки з заварного тіста. Його приготування включає три основних етапи – заварювання борошна, охолодження і безпосередній заміс. Для першого кроку необхідна каструля без кришки. В ній нагрівають патоку з водою і цукром, все перемішують, потім охолоджують до 70-75 градусів. Отриманим сиропом і заварюють борошно. Важливо швидко її перемішати, щоб заварне пряничное тісто не вийшло  грудками.
Інгредієнти:
·         сода – 0,5 ч. л.;
·         борошно – 3 ст.;
·         яйце – 2 шт.;
·         вода – 0,5 склянки;
·         цукровий пісок – 3/4 ст.;
·         вершкове масло – 20 г;
·         мед – 0,5 ст.;
·         кардамон, гвоздика, суха м’ята, аніс, імбир в порошку – 0,5 ч. л.
·          
Послідовність виконання:
1.    Воду з медом і цукром помістити в каструлю, перемішати і нагрівати на повільному вогні до 70-75 градусів.
2.    Далі половину борошна просіяти, додати прянощі, швидко розмішати дерев’яною ложкою.
3.    Потім охолодити до кімнатної температури, ввести залишки борошна, розм’якшене масло з яйцями. Розмішувати близько півгодини до однорідної консистенції.
4.    Розкачати, вирізати формочками печиво і випікати при 200 градусах. Для цього потрібно 7-10 хвилин.



Сирцеве пряничне тісто



Сирцевий спосіб приготування пряничного тіста відрізняється від заварного температурою. При останньому методі борошно засипають у гарячий сироп з цукру, меду і води. У сирцовом ж способі ці інгредієнти нагрівають, але потім дають охолонути. Яка у такому разі виходить основа? Її консистенція пухка і одночасно в’язка. Важливо ретельно розмішувати масу, щоб розчинився весь цукор.
Інгредієнти:
·         ванілін – 1/4 ч. л.;
·         борошно – 3 ст.;
·         вершкове масло – 50 г;
·         сода – 0,5 ч. л.;
·         вода – 0,5 склянки;
·         цукор – 1,25 ст.
·          
Послідовність виконання:
1.    Цукор змішати з ваніліном, залити водою, поставити цю суміш в мікрохвильову піч на 7 хвилин, після чого повністю остудити.
2.    Далі ввести розм’якшене вершкове масло, перемішати.
3.    Наступними засипати борошно і соду, замісити основу, потім розкачати її пластом товщиною близько 6 мм.
4.    Формочками або ножем вирізати вироби, розмістити на листі.
5.    Запекти при 190-200 градусах. Оптимальний час – 12-14 хвилин.



Немає коментарів:

Дописати коментар