Продовжуємо виробниче навчання. Тема уроку: "Випікання пряників".
Завдання: 1). Ознайомитись с технологією приготування пряникового тіста заварним способом та сирцевим. 2). Випекти пряники за одним самостійно обраним способом. 3). Зробити фотозвіт та надіслати на електронну адресу майстра larisadavydova4@gmail.com або у Viber
Завдання: 1). Ознайомитись с технологією приготування пряникового тіста заварним способом та сирцевим. 2). Випекти пряники за одним самостійно обраним способом. 3). Зробити фотозвіт та надіслати на електронну адресу майстра larisadavydova4@gmail.com або у Viber
Загальні відомості
В цілому можна виділити три види пряникового тіста – цукрово-медове,
медове і цукрове. Останнє роблять на основі паленки, тобто паленого цукру. При
додаванні меду він нагадує карамель. Часто використовують і молочну сироватку.
Розрізняють два види
приготування пряничного тіста. Це сирцевий і
заварний методи. Для останнього борошно попередньо заварюють. Крохмаль у її
складі частково клейстеризується, в результаті чого пряники довго не
черствіють. За сирцевим способом ласощі виходять за консистенцією пухкими,
але в’язкими.
Пряничне тісто заварним способом
Досвідчені кулінари вважають, що справжні пряники роблять тільки з
заварного тіста. Його приготування включає три основних етапи – заварювання
борошна, охолодження і безпосередній заміс. Для першого кроку необхідна
каструля без кришки. В ній нагрівають патоку з водою і цукром, все перемішують,
потім охолоджують до 70-75 градусів. Отриманим сиропом і заварюють борошно.
Важливо швидко її перемішати, щоб заварне пряничное тісто не вийшло грудками.
Інгредієнти:
·
сода – 0,5 ч. л.;
·
борошно – 3 ст.;
·
яйце – 2 шт.;
·
вода – 0,5 склянки;
·
цукровий пісок – 3/4 ст.;
·
вершкове масло – 20 г;
·
мед – 0,5 ст.;
·
кардамон, гвоздика, суха м’ята, аніс, імбир в порошку – 0,5 ч. л.
·
Послідовність
виконання:
1. Воду з медом і цукром
помістити в каструлю, перемішати і нагрівати на повільному вогні до 70-75
градусів.
2. Далі половину борошна
просіяти, додати прянощі, швидко розмішати дерев’яною ложкою.
3. Потім охолодити до
кімнатної температури, ввести залишки борошна, розм’якшене масло з яйцями.
Розмішувати близько півгодини до однорідної консистенції.
4. Розкачати, вирізати
формочками печиво і випікати при 200 градусах. Для цього потрібно 7-10 хвилин.
Сирцеве пряничне тісто
Сирцевий спосіб приготування пряничного тіста відрізняється від заварного
температурою. При останньому методі борошно засипають у гарячий сироп з цукру,
меду і води. У сирцовом ж способі ці інгредієнти нагрівають, але потім дають
охолонути. Яка у такому разі виходить основа? Її консистенція пухка
і одночасно в’язка. Важливо ретельно розмішувати масу, щоб розчинився весь
цукор.
Інгредієнти:
·
ванілін – 1/4 ч. л.;
·
борошно – 3 ст.;
·
вершкове масло – 50 г;
·
сода – 0,5 ч. л.;
·
вода – 0,5 склянки;
·
цукор – 1,25 ст.
·
Послідовність
виконання:
1. Цукор змішати з
ваніліном, залити водою, поставити цю суміш в мікрохвильову піч на 7 хвилин,
після чого повністю остудити.
2. Далі ввести розм’якшене
вершкове масло, перемішати.
3. Наступними засипати
борошно і соду, замісити основу, потім розкачати її пластом товщиною близько 6
мм.
4. Формочками або ножем
вирізати вироби, розмістити на листі.
5. Запекти при 190-200
градусах. Оптимальний час – 12-14 хвилин.
Немає коментарів:
Дописати коментар